Terugblik op een jaar edubloggen en een vooruitblik op 2013

Op deze laatste dag van 2012 wil ik mijn trouwe volgers danken en iedereen een heel inspirerend en succesvol Nieuw Onderwijsjaar wensen.

Ik ben dit jaar tussen de andere posts door twee series gestart, ‘Hoe ontdek je talent bij je leerlingen? En hoe breng je dat talent tot bloei?’ en ‘De Kunst van Lesgeven’. Daar ga ik in 2013 mee door.

De eerste serie is een verslag van de ervaringen met het Project Talent op het ECL in Haarlem. Ik bespreek daarin vragen als: Waaraan herken je (hoog)begaafde en talentvolle jongeren? Op welke manieren kun je talentvolle leerlingen helpen hun talenten te ontwikkelen? Wat kunnen we doen aan onderpresteren? Wat hebben docenten nodig om talent beter te begeleiden? Er bestaan nog steeds veel misverstanden over (hoog)begaafdheid. Sommigen zien het als een luxeprobleem: “Die slimme kinderen komen er toch wel” en: “Onderpresteerders moeten gewoon maar eens aan het werk gaan.” Dat het niet zo simpel is, blijkt wel uit de verhalen van de leerlingen die ik begeleid (heb).

‘De Kunst van Lesgeven’ is geïnspireerd door de TED Talks en boeken van Sir Ken Robinson, de Engelse onderwijsvernieuwer. Van hem zijn de uitspraken “Teaching is an art” en “If you’re not prepared to be wrong, you’ll never come up with anything original”. Er heeft voor mij altijd iets mysterieus gehangen om lesgeven. De ene keer heb je een geweldige les. Alles lukt, je bent in een flow, de leerlingen zijn enthousiast, stellen de een na de andere vraag en begrijpen alles. Een andere keer lijkt niets te lukken. Je hebt de grootste moeite om je klas bij de les te houden en gaat ontevreden naar huis. Waar dat precies aan ligt, is vaak moeilijk te zeggen. Soms lopen lessen die je tot in de puntjes hebt voorbereid, helemaal niet, terwijl andere lessen waarin je maar weinig voorbereiding hebt gestoken fantastisch gaan. Ook al is lesgeven een kunst, het is interessant om te kijken wat een les tot een goede les maakt en wat je daarvoor kunt doen.

Dit jaar ben ik met 11 anderen, onderzoekers en docenten, ook gestart met het Blogcollectief Onderzoek Onderwijs. In de vier en een halve maand van ons bestaan hebben we al meer dan 1000 volgers en ruim 15.000 views. Op die blog bespreken we kritisch de resultaten van wetenschappelijk onderzoek (onderwijskunde, psychologie, pedagogie) met de gedachte: Wat werkt en wat werkt niet in de praktijk van de klas?

Diane Ravitch: The Partnership for 19th Century SkillsDiane_Ravitch

Voor deze laatste post van 2012 wil ik Diane Ravitch aan het woord laten, die terug gaat naar de waarden die het onderwijs vanouds overbracht, 19e-eeuwse vaardigheden in haar woorden. Waarden als: Honger naar Kennis, Zelfstandigheid, Autonomie, Doorzettingsvermogen, Waardigheid, Idealisme. Het is of je Theo Thijssen hoort. Enfin, lees zelf maar.

Voor wie haar niet kent, Diane Ravitch is een Amerikaanse hoogleraar onderwijskunde, die verwikkeld is in een hartstochtelijke strijd voor het behoud van het openbaar onderwijs in de VS. Ik hoop dat we in Nederland niet de zelfde ongelukkige weg op gaan als aan de overkant van de Atlantische Oceaan, waar leerlingen blootgesteld worden aan de ene standaardtest na de andere, de lessen steeds meer klaarstomen voor hoge testscores, docenten worden afgerekend op de scores van hun leerlingen en de laan uitvliegen wanneer die scores te laag zijn. Zie bijvoorbeeld deze post The Voice of a Datapoint.

Laat je inspireren door http://blog.commoncore.org/2009/07/06/the-partnership-for-19th-century-skills/

Een Gelukkig en Succesvol 2013

Over Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Eén reactie naar “Terugblik op een jaar edubloggen en een vooruitblik op 2013”

  1. Een prachtig verhaal van Mw. Ravitch. Dank je voor het delen. Een heel gelukkig en gezond jaar toegewenst!

    Dico

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: