Le Guin’s “The Ones Who Walk Away from Omelas”: Allegory of Privilege

Een stuk over het aangrijpende verhaal “The ones who walk away from Omelas” van de Amerikaanse auteur Ursula K. Le Guin van haar bundel The Wind’s Twelve Quarters (1976). Het is een allegorie over privilege en hoe dat ten koste gaat van zwakkeren die niets kunnen doen aan de ongelijkheid. Het verhaal kan een prachtig uitgangspunt zijn voor een serie lessen of een vakoverstijgend project over sociale en economische ongelijkheid.

radical eyes for equity

“With a clamor of bells that set the swallows soaring, the Festival of Summer came to the city Omelas, bright-towered by the sea,” opens Ursula Le Guin’s “The Ones Who Walk Away from Omelas.”*

The reader soon learns about a people and a land that leave the narrator filled with both a passion for telling a story and tension over the weight of that task:

How can I tell you about the people of Omelas? They were not naive and happy children—though their children were, in fact, happy. They were mature, intelligent, passionate adults whose lives were not wretched. O miracle! but I wish I could describe it better. I wish I could convince you. (p. 278)

The narrator offers an assortment of glimpses into these joyous people and their Festival of Summer, and then adds:

Do you believe? Do you accept the festival, the city, the joy? No?…

View original post 530 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: