Le Guin’s “The Ones Who Walk Away from Omelas”: Allegory of Privilege

Een stuk over het aangrijpende verhaal “The ones who walk away from Omelas” van de Amerikaanse auteur Ursula K. Le Guin van haar bundel The Wind’s Twelve Quarters (1976). Het is een allegorie over privilege en hoe dat ten koste gaat van zwakkeren die niets kunnen doen aan de ongelijkheid. Het verhaal kan een prachtig uitgangspunt zijn voor een serie lessen of een vakoverstijgend project over sociale en economische ongelijkheid.

dr. p.l. (paul) thomas

“With a clamor of bells that set the swallows soaring, the Festival of Summer came to the city Omelas, bright-towered by the sea,” opens Ursula Le Guin’s “The Ones Who Walk Away from Omelas.”*

The reader soon learns about a people and a land that leave the narrator filled with both a passion for telling a story and tension over the weight of that task:

How can I tell you about the people of Omelas? They were not naive and happy children—though their children were, in fact, happy. They were mature, intelligent, passionate adults whose lives were not wretched. O miracle! but I wish I could describe it better. I wish I could convince you. (p. 278)

The narrator offers an assortment of glimpses into these joyous people and their Festival of Summer, and then adds:

Do you believe? Do you accept the festival, the city, the joy? No?…

View original post 530 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: