The Pay

Prestatiebeloning in het onderwijs, bonussen, targets, toegevoegde waarde, meten is weten, afrekenen. Bij veel beleidsmakers gaan de oogjes al schitteren als ze daaraan denken. Dé manier om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Voor hen heb ik dit stukje geherblogd. Dit is wat je krijgt als je deze managementingrepen invoert. Verdeeldheid onder de medewerkers, alleen nog werken om je targets te halen, vooral geen dingen doen waarvoor je geen bonuspunten haalt en in het algemeen een hok vol makke schapen, die geen inspiratie vormen voor de leerlingen.
Niet doen dus. Maar wel vertrouwen op de deskundigheid, professionaliteit en bevlogenheid van de leraren. Van je school een bruisende gemeenschap maken waar iedereen enthousiast dat doet wat ze het liefste doen: kinderen en jonge mensen de weg wijzen in de wereld.

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: