Morphing my Class – inspirerende lezing van Michel van Ast

Op de blog van The Crowd staat deze lezing van Michel van Ast Morphing my Class. Geweldig inspirerend. Ik wil meteen maandag aan de slag met zijn ideeën. Wat The Crowd precies gaat worden is mij nog niet duidelijk, maar ik denk dat dat nou juist de essentie is. Het motto is:

Regie over je eigen professionalisering! Voor iedereen in het onderwijs.

Als ik het goed begrijp houdt dat in dat we als onderwijsprofessionals samen (= de crowd) oplossingen, best practices, ideeën enz. bedenken en die bij elkaar voegen in het boek dat Michel laat zien en dat nu nog leeg is. Dat wordt dan het beste boek over onderwijs ooit. Ik hoop dat ik het zo goed weergeef.

Crowdsourcing is een trend die enorm in opkomst is op allerlei terreinen: crowdfunding, Wikpipedia, crowdcreation, crowdvoting, crowd wisdom, social bookmarking, artistieke projecten. Ik heb er net een stukje over geschreven op het netwerk voor wetenschappers COSIS.net. Ook in het onderwijs kan het heel succesvol zijn.

De voordelen van crowdsourcing in het onderwijs zijn:

  • problemen kunnen snel en goedkoop (of gratis) worden opgelost – zie het voorbeeld van het logo in Michel zijn lezing;
  • je put uit een immens reservoir van expertise, veel groter dan die van je directe omgeving;
  • een grote community is eigenaar van de resultaten, waardoor er een breed draagvlak is voor de oplossingen.

Ik kan nu al zeggen dat ik met plezier aan de filosofie van The Crowd wil bijdragen.

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: