Morphing my Class – inspirerende lezing van Michel van Ast

Op de blog van The Crowd staat deze lezing van Michel van Ast Morphing my Class. Geweldig inspirerend. Ik wil meteen maandag aan de slag met zijn ideeën. Wat The Crowd precies gaat worden is mij nog niet duidelijk, maar ik denk dat dat nou juist de essentie is. Het motto is:

Regie over je eigen professionalisering! Voor iedereen in het onderwijs.

Als ik het goed begrijp houdt dat in dat we als onderwijsprofessionals samen (= de crowd) oplossingen, best practices, ideeën enz. bedenken en die bij elkaar voegen in het boek dat Michel laat zien en dat nu nog leeg is. Dat wordt dan het beste boek over onderwijs ooit. Ik hoop dat ik het zo goed weergeef.

Crowdsourcing is een trend die enorm in opkomst is op allerlei terreinen: crowdfunding, Wikpipedia, crowdcreation, crowdvoting, crowd wisdom, social bookmarking, artistieke projecten. Ik heb er net een stukje over geschreven op het netwerk voor wetenschappers COSIS.net. Ook in het onderwijs kan het heel succesvol zijn.

De voordelen van crowdsourcing in het onderwijs zijn:

  • problemen kunnen snel en goedkoop (of gratis) worden opgelost – zie het voorbeeld van het logo in Michel zijn lezing;
  • je put uit een immens reservoir van expertise, veel groter dan die van je directe omgeving;
  • een grote community is eigenaar van de resultaten, waardoor er een breed draagvlak is voor de oplossingen.

Ik kan nu al zeggen dat ik met plezier aan de filosofie van The Crowd wil bijdragen.

Over Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: