Hoe je onderwijs kunt verbeteren door leiderschap van docenten te versterken

Een blog van David B. Cohen, een docent Engels in Palo Alto, Californië, geeft een alternatief voor testen en nog meer testen, afrekenen op resultaten en prestatiebeloning in het onderwijs. Het gaat om het versterken van collectief leiderschap door alle geledingen van een school, de schoolleiding, docenten, ouders en bestuurders. Uit onderzoek in de VS en Canada blijkt dat scholen waar de verantwoordelijkheid voor onderwijsbeslissingen breed gedeeld wordt beter presteren dan scholen waar dat niet zo is. De blog is een krachtig pleidooi voor meer vertrouwen in leraren en het opleiden en bijscholen van leraren om hun leiderschapskwaliteiten te versterken. Dit onderzoek, Cohens blog en een documentaire die onlangs in Tegenlicht is uitgezonden, vertellen het zelfde verhaal dat Pasi Sahlberg over de hele wereld vertelt over het succes van het Finse onderwijs: geef leraren vertrouwen. Ik wil daaraan toevoegen dat docenten die een grotere verantwoordelijkheid hebben voor hun werk en een grotere invloed op belangrijke beslissingen, vermoedelijk minder werkdruk ervaren dan nu het geval is.

Teacher Leadership As A School Improvement Strategy

As we settle into 2013, I find myself increasingly optimistic about the future of the teaching profession. There are battles ahead, debates to be had and elections to be contested, but, as Sam Cooke sang, “A change is gonna come.”

The change that I’m most excited about is the potential for a shift towards teacher leadership in schools and school systems. I’m not naive enough to believe it will be a linear or rapid shift, but I’m confident in the long-term growth of teacher leadership because it provides a common ground for stakeholders to achieve their goals, because it’s replicable and scalable, and because it’s working already.

Lees de rest van zijn blog hier

Over Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: