Hoe je onderwijs kunt verbeteren door leiderschap van docenten te versterken

Een blog van David B. Cohen, een docent Engels in Palo Alto, Californië, geeft een alternatief voor testen en nog meer testen, afrekenen op resultaten en prestatiebeloning in het onderwijs. Het gaat om het versterken van collectief leiderschap door alle geledingen van een school, de schoolleiding, docenten, ouders en bestuurders. Uit onderzoek in de VS en Canada blijkt dat scholen waar de verantwoordelijkheid voor onderwijsbeslissingen breed gedeeld wordt beter presteren dan scholen waar dat niet zo is. De blog is een krachtig pleidooi voor meer vertrouwen in leraren en het opleiden en bijscholen van leraren om hun leiderschapskwaliteiten te versterken. Dit onderzoek, Cohens blog en een documentaire die onlangs in Tegenlicht is uitgezonden, vertellen het zelfde verhaal dat Pasi Sahlberg over de hele wereld vertelt over het succes van het Finse onderwijs: geef leraren vertrouwen. Ik wil daaraan toevoegen dat docenten die een grotere verantwoordelijkheid hebben voor hun werk en een grotere invloed op belangrijke beslissingen, vermoedelijk minder werkdruk ervaren dan nu het geval is.

Teacher Leadership As A School Improvement Strategy

As we settle into 2013, I find myself increasingly optimistic about the future of the teaching profession. There are battles ahead, debates to be had and elections to be contested, but, as Sam Cooke sang, “A change is gonna come.”

The change that I’m most excited about is the potential for a shift towards teacher leadership in schools and school systems. I’m not naive enough to believe it will be a linear or rapid shift, but I’m confident in the long-term growth of teacher leadership because it provides a common ground for stakeholders to achieve their goals, because it’s replicable and scalable, and because it’s working already.

Lees de rest van zijn blog hier

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: