Actie tegen homofobie op school. Update

Vorige maand hebben we met een klein groepje een Gay-Straight Alliance op onze school opgericht. We willen bereiken dat de school een nog veiliger plek wordt voor jongeren die onzeker zijn over hun seksuele identiteit. Maar al te vaak horen we in de klas iemand “homo!” roepen tegen een andere leerling. Vooral jongens vinden het stoer iemand voor homo uit te schelden. Wij willen dat docenten alerter reageren op dit soort scheld- en pestgedrag en daar niet schouderophalend aan voorbij gaan. Verder willen we met ons groepje ook jongeren, die met hun gevoelens in de knoop zitten, of die uit de kast willen komen, helpen met persoonlijke gesprekken.

Onze school moet nog meer een plaats worden waar iedereen zichzelf kan zijn, homo, hetero, bi, trans, kakker, nerd, sjonnie, hockey, tennis, voetbal, enz.

(Aan het eind van deze post een paar links voor jongeren, die uit de kast gekomen zijn, of die nog twijfelen.)

Voor iemand die net homoseksuele gevoelens bij zichzelf ontdekt kan het heel bedreigend wanneer om je heen iedereen laat merken dat homo’s vies en slecht zijn. Je kijkt wel twee keer uit voor je over je geaardheid begint wanneer je daarmee op het schoolplein of op Twitter en Facebook kunt worden gepest.

Het initiatief voor de oprichting van een Gay-Straight Alliance op het ECL komt van een leerling die vorig jaar uit de kast is gekomen en zich trots als gay manifesteert en een homo-collega. Verder hebben zich twee meisjes aangesloten die net uit de kast gekomen zijn, een meisje namens de leerlingenraad en ikzelf. Alles samen een mooie mix van homo, hetero en bi en van generaties, tieners een dertiger en een zestiger. We hebben meteen afgesproken dat we op school acties tegen homofobie, schelden en pesten willen starten. Ook willen we een laagdrempelige mogelijkheid voor vertrouwensgesprekken bieden voor wie daar behoefte aan heeft.

Een Gay-Straight Alliance of GSA is een groep leerlingen en docenten die willen dat hun school veilig is voor iedereen, of je nu homo, hetero, lesbo, bi of in dubio bent. Het gaat erom dat we elkaar accepteren hoe we zijn en hoe we eruit zien. Verscheidenheid is een rijkdom.

De site van GSA zegt: “Als je geen lesbo’s, homo’s of bi’s kent op je school dan kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Ongeveer 1 op de 10 mensen is namelijk lesbo, homo, bi of in dubio. Ook op jouw school!” Wij stelden vast dat, hoewel het ECL zeker een tolerante school is met veel verschillende culturen, we toch maar heel weinig leerlingen en docenten kennen, die homo, lesbo of bi zijn. Ook wordt er relatief veel gescholden en gepest. Zo tolerant als onze schoolcultuur is, er valt voor acceptatie van mensen met een andere seksuele geaardheid nog een wereld te winnen.

Een GSA-groep op je school oprichten is vrij eenvoudig. Alles dat ervoor nodig is, is een groepje leerlingen en docenten met een beetje lef en de wil om de rest van de school ervan te overtuigen dat iedereen er voordeel van heeft als een school een veilige vrijplaats is voor iedereen. De GSA-site biedt allerlei mogelijkheden voor acties en voorlichting.

Een paar handige links:
12 jaar en al uit de kast
Jong&Out.nl
scholieren willen homolessen

Wordt vervolgd.

Over Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

5 Reacties naar “Actie tegen homofobie op school. Update”

  1. Schitterend initiatief! Leuk ook dat het hele spectrum wordt aangeduid: als je homo of lesbienne bent kan je namelijk ook een sjonnie of nerd zijn, of een bril hebben of juist niet, of een beetje lang zijn. Je hoeft niets te verbergen maar ook niets is je hele identiteit. Als we beter wisten hoeveel verschilende kanten er aan onszelf en iedereen zitten, weten we ook dat als we schelden we onszelf ook altijd een beetje uitschelden. Hoe voelt dat dan? Als er minder angst voor het ‘andere’ is, is de school/het land/de wereld niet alleen toleranter maar ook werkelijk inclusief.

  2. Een behartigenswaardige zaak. Erg jammer dat dit anno 2012 (weer) nodig is. 15 à 20 jaar geleden dachten we nog het einde van een homofoob tijdperk te beleven, en hadden we niet gedacht dat homo-zijn enkele decennia later opnieuw een moeilijk issue zou zijn voor jongeren.

    Dat zal zo blijven zolang een substantieel deel van de jeugd thuis te horen krijgt dat homofilie vies en moreel verwerpelijk is, een zonde in gods oog, en dat mensen die ‘aan homofilie lijden’ geestelijk gestoord zijn. In de puberleeftijd leren kinderen gelukkig verder te kijken dan hun thuishorizon, en het is prima als de school helpt die horizon te verbreden. Het helpt enorm als de mensen waar leerlingen veel vertrouwen in hebben, de waarden van tolerantie en diversiteit uitdragen. Ook, of juist, als ze zelf niet homo zijn.

    Wel nog een vraag: je schrijft dat er op het ECL ‘relatief veel wordt gescholden en gepest’. Tegelijk stel je de schoolcultuur voor als bovengemiddeld tolerant (“Zo tolerant als onze school is…”). Spreekt dat elkaar niet tegen?

    • Dank je, Hannes. Ik bedoel dat het ECL een tolerante school is, waar een diversiteit aan culturen door elkaar loopt, maar dat nou juist op het gebied van acceptatie van homo’s en lesbo’s nog veel te verbeteren valt. Ik denk dat de meerderheid op school open staat tegenover homo’s, maar er is een kleine, luidruchtige minderheid, die het mensen die anders zijn het leven behoorlijk zuur kan maken. Wat we bedoelen is dat de tolerante meerderheid iets te vanzelfsprekend aanneemt dat de rest ook zo ruimdenkend is en dat het daarom niet nodig is om aandacht aan homofoob gedrag te schenken.
      Overigens meen ik dat mijn school daarin geen uitzondering is. Ik verwacht dat het op de meeste scholen niet anders is. Nederland is een heel open en tolerant land denken we, maar ondertussen hebben mensen die op wat voor manier afwijken van wat normaal gevonden wordt het vaak heel moeilijk.
      Daar willen we in onze eigen omgeving wat aan doen.

  3. Natuurlijk zijn dit geweldige initiatieven de – om maar eens dramatisch te zijn – het verschil kunnen maken tussen leven en dood, of (erger?) geluk en ongeluk.
    MAAR, afterthought, ik ben als hetero weleens jaloers op mensen die op die manier leren tegen de heersende orde op te komen. Hoeveel kun je wel niet leren van anders zijn en hoe de anderen en de instituties daarmee omgaan? Een andere seksuele identiteit leert je ook veel over andere identiteiten buiten de mainstream. Anders gezegd: is het ook niet een beetje inherent aan homo’s en lesbo’s dat ze een nieuw en vaak beter thuis moeten zoeken en maken waar ook andere minderheden plezier van hebben?

    • zeker. Wij zijn ook heel trots op de jongen in ons groepje die de moed heeft zich te laten zien zoals hij is. Hij heeft al ontdekt dat je er sterker van wordt als me je eigen leven leidt en je niets aantrekt van het oordeel van de anderen. En dat je daardoor een bredere blik krijgt op de wereld. Diversiteit is rijkdom.

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: