The Purpose of Education? Ask Malala Yousafzai

Voor we ons afvragen hoe we de kwaliteit van onderwijs moeten meten – die vraag is op allerlei manieren gesteld tijdens de storm die losbrak rond de publicatie van de Cito-cijfers door RTL Nieuws (zie bv hier) – moeten we eerst een paar andere vragen stellen. De vraag die aan alles vooraf gaat is: “Wat is het doel van onderwijs?”

Die vraag moet vooraf gaan aan vragen als: “Wat is goed onderwijs?”, “Wat is de inhoud van goed onderwijs?” “Hoe geven we goed onderwijs?” en tenslotte: “Hoe bepalen we wat goed onderwijs is?” Die laatste vraag wordt door de ‘meten-is-weten-aanhangers’ voorop gesteld, vóór alle andere vragen en vóór de belangrijkste vraag van allemaal “Wat is het doel van onderwijs?”
Die vraag wordt op een wel heel urgente wijze gesteld door een van de moedigste en grootmoedigste mensen op Aarde, de 16-jarige Malala Yousafza, in haar toespraak voor de VN afgelopen juli.

Oordeel zelf.

The Purpose of Education? Ask Malala Yousafzai.

Over Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: