The Purpose of Education? Ask Malala Yousafzai

Voor we ons afvragen hoe we de kwaliteit van onderwijs moeten meten – die vraag is op allerlei manieren gesteld tijdens de storm die losbrak rond de publicatie van de Cito-cijfers door RTL Nieuws (zie bv hier) – moeten we eerst een paar andere vragen stellen. De vraag die aan alles vooraf gaat is: “Wat is het doel van onderwijs?”

Die vraag moet vooraf gaan aan vragen als: “Wat is goed onderwijs?”, “Wat is de inhoud van goed onderwijs?” “Hoe geven we goed onderwijs?” en tenslotte: “Hoe bepalen we wat goed onderwijs is?” Die laatste vraag wordt door de ‘meten-is-weten-aanhangers’ voorop gesteld, vóór alle andere vragen en vóór de belangrijkste vraag van allemaal “Wat is het doel van onderwijs?”
Die vraag wordt op een wel heel urgente wijze gesteld door een van de moedigste en grootmoedigste mensen op Aarde, de 16-jarige Malala Yousafza, in haar toespraak voor de VN afgelopen juli.

Oordeel zelf.

The Purpose of Education? Ask Malala Yousafzai.

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: