Hoe kennis van het puberbrein ons kan helpen een uitdagend curriculum te ontwikkelen

Er is al heel veel geschreven over het puberbrein, niet in de laatste plaats door onze eigen Eveline Crone en Jelle Jolles. In deze video rekent Dan Siegel af met een paar populaire mythen over pubers en legt glashelder uit hoe onze hersens zich zich in de puberteit ontwikkelen. Die kennis kan zowel opvoeders als pubers en adolescenten helpen meer uit deze cruciale levensfase te halen.

Dan Siegel is hoogleraar psychiatrie aan UCLA en auteur van het boek Brainstorm, een boek voor opvoeders én pubers. Wat mij betreft een must read voor iedereen die met jonge mensen werkt.

Siegel beschouwt de puberteit niet als een probleemperiode, zoals velen van ons geneigd zijn, maar als een periode van grote mogelijkheden en creativiteit. Zowel de rijke mogelijkheden als de risico’s van het zich ontwikkelende brein zet hij in een helder kader.

Aan het eind van zijn lezing (ongeveer een uur) komt hij met een voorstel om het curriculum op scholen eens helemaal anders aan te pakken. Juist door gebruik te maken van de emotionele, sociale en creatieve mogelijkheden van jonge breinen, zou je een school kunnen organiseren die bruist van vernieuwing. Die aanpak kan zorgen voor uitdagende lessen en kan ook de oude hersenen van ons leraren weer een prikkel geven om zich te ontwikkelen.

Bekijk Siegels lezing hier:
Dan Siegel: The Power and Purpose of the Teenage Brain

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: