Hoe kennis van het puberbrein ons kan helpen een uitdagend curriculum te ontwikkelen

Er is al heel veel geschreven over het puberbrein, niet in de laatste plaats door onze eigen Eveline Crone en Jelle Jolles. In deze video rekent Dan Siegel af met een paar populaire mythen over pubers en legt glashelder uit hoe onze hersens zich zich in de puberteit ontwikkelen. Die kennis kan zowel opvoeders als pubers en adolescenten helpen meer uit deze cruciale levensfase te halen.

Dan Siegel is hoogleraar psychiatrie aan UCLA en auteur van het boek Brainstorm, een boek voor opvoeders én pubers. Wat mij betreft een must read voor iedereen die met jonge mensen werkt.

Siegel beschouwt de puberteit niet als een probleemperiode, zoals velen van ons geneigd zijn, maar als een periode van grote mogelijkheden en creativiteit. Zowel de rijke mogelijkheden als de risico’s van het zich ontwikkelende brein zet hij in een helder kader.

Aan het eind van zijn lezing (ongeveer een uur) komt hij met een voorstel om het curriculum op scholen eens helemaal anders aan te pakken. Juist door gebruik te maken van de emotionele, sociale en creatieve mogelijkheden van jonge breinen, zou je een school kunnen organiseren die bruist van vernieuwing. Die aanpak kan zorgen voor uitdagende lessen en kan ook de oude hersenen van ons leraren weer een prikkel geven om zich te ontwikkelen.

Bekijk Siegels lezing hier:
Dan Siegel: The Power and Purpose of the Teenage Brain

Over Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: