School, ouders, een minister en haar rookgordijn

Minister van Bijsterveldt roept op tot meer ouderparticipatie. Een geluid van de minister van Onderwijs dat veel rumoer veroorzaakt en de aandacht afleidt van veel ernstiger ontwikkelingen op onderwijsgebied.

Ouders protesteren in de media massaal tegen de suggestie van de minister dat ze het niet goed zouden doen. Luizenmoeders worden ze al genoemd. Nausicaa Marbe schreef in de Volkskrant van 2 december over ‘hypocrisie van de minister’ en ‘gratuite prietpraat’. Veel ouders hebben kennelijk een rood waas voor de ogen gekregen.

Ik ben het maar ten dele met al die geluiden eens. Niet omdat ik vind dat de minister gelijk heeft. Daarvoor is haar oproep te vaag. Je kunt er namelijk van alles in lezen waar je je kwaad over kunt maken, maar ook een waarheid van een koe waar niemand iets tegen kan hebben. Heel slim ingefluisterd door haar communicatiemederwerkers, die daarmee een rookgordijn leggen over een bezuiniging die ingrijpende gevolgen kan hebben voor duizenden kinderen. Daar helpt geen ouderparticipatie tegen.

Passend Onderwijs

Wat mij als docent in het VO en leerlingbegeleider echt razend maakt is de manier waarop het beleid voor Passend Onderwijs wordt misbruikt om bezuinigingen door te voeren. De website van de oudervereniging Balans (ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag) schrijft over passend onderwijs:

‘Passend onderwijs is maatwerk in het onderwijs. Voor elk kind en iedere jongere onderwijs dat aansluit bij zijn of haar mogelijkheden en talenten. Geen kind tussen wal en schip dus. Veel leerlingen die vanwege een beperking extra ondersteuning nodig hebben, krijgen geen passend onderwijsaanbod. Het gaat hierbij om leerlingen met leer- of ontwikkelingsproblemen, een ziekte, handicap of gedragsstoornis. Onder de noemer ‘passend onderwijs’ wordt gewerkt aan nieuw beleid voor deze leerlingen.’

Mooie woorden. Helaas is de praktijk anders. Enkele weken geleden kregen wij op school voorlichting over Passend Onderwijs en daar kregen we zonder omwegen te horen dat dit nieuwe beleid hoe dan ook doorgedrukt wordt en gepaard gaat met een bezuiniging van 300 miljoen. De Algemene Onderwijsbond heeft uitgerekend dat daardoor 6.000 fulltimebanen voor in totaal 9.000 docenten gaan verdwijnen. Een van de consequenties van het nieuwe beleid is dat de klassen weer groter worden. Docenten zullen nog minder aandacht hebben voor de individuele behoeften en mogelijkheden van leerlingen. Van het zo juichend gepresenteerde maatwerk zal weinig terecht komen.

Een andere consequentie is dat scholen hun speciale begeleiders kwijt raken: de Zorgadviesteams, Trajectgroepen en andere specialisten die zich bekommeren om kinderen met een gedrags- of leerstoornis en andere beperkingen. Wie gaat die kinderen bij ons op school dan begeleiden? Zoals ik in mijn vorige post (“Strenger straffen? …”) schreef, voor een aantal zal dat betekenen dat we ze moeten laten gaan naar het vmbo of het speciaal onderwijs. Voor een meer dan normaal begaafde jongen of meisje, die met wat extra begeleiding de havo of het vwo succesvol kan afsluiten, zou dat een ramp zijn. Absoluut geen passend onderwijs dus en uiteindelijk niet de studie of het beroep waarvoor ze wel degelijk de talenten hebben.

Wij waren totaal verbijsterd toen we hoorden dat er een boete komt op het doorsturen van leerlingen naar het speciale onderwijs. Stel dat een reguliere school, in het kader van passend onderwijs, besluit een leerling met een bepaald gedragsprobleem aan te nemen. De school heeft voldoende ervaring in de begeleiding van dat probleem. Na een paar maanden blijkt echter dat het probleem groter is dan aanvankelijk gedacht en de school moet de leerling, met spijt in het hart, verwijzen naar het speciaal onderwijs. De school kan daarvoor dan een rekening van 16.000 Euro verwachten, de kosten van een jaar speciaal onderwijs. Het lijkt me allerminst denkbeeldig dat scholen zich wel tweemaal zullen bedenken bij het aannemen van de wat moeilijker gevallen, die we nu zonder probleem door de school kunnen loodsen. We zouden de minister de rekening voor de maatschappelijke en economische schade op de lange termijn moeten voorleggen. Immers, hoeveel in aanleg briljante ingenieurs, natuurkundigen, technici, noem maar op, lopen we mis wanneer deze ontwikkeling doorzet?

De begeleiding van kinderen met ADHD, Asperger, dyslexie, dyscaculie enz. is niet iets dat je er in de klas er even bij doet. Laat staan wanneer die klas als gevolg van alle bezuinigingen meer dan 32 leerlingen bevat. Ook nu al worden problemen van kinderen niet of veel te laat onderkend, waardoor een passende therapie uitblijft. Om te zien waar dat toe kan leiden, lees het schrijnende verhaal van Geertje Paaij over haar dochters bij wie een ernstige stoornis veel te laat ontdekt werd.

Het valt te hopen dat de minister er niet in slaagt met haar rookgordijn van ouderparticipatie de aandacht van de echte problemen in het onderwijs af te leiden. Terecht schrijft Nausicaa Marbe dat het wel erg goedkoop is om te suggereren dat ouders tekort schieten, wanneer de minister zelf een oproep afgelopen voorjaar van Balans en andere ouderorganisaties voor meer ouderparticipatie in het Passend Onderwijs naast zich neer te legt.

Over Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ouders, leerlingen, leraren, pedagogen, laten we de handen ineen slaan « Dick van der Wateren's Blog - 18/12/2011

    […] feuilleton passend onderwijs – bezuinigingen met een mooie naam. Ik schreef het al eerder (3 december), dit beleid zal ernstige gevolgen hebben, in de eerste plaats voor de kinderen en jongeren om wie […]

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: