Pedagogie tegen terrorisme

In zijn blog bij HetKind houdt Marcel van Herpen een vurig pleidooi voor pedagogie als middel om te voorkomen dat grote groepen jongeren zich buitengesloten voelen. Na de aanslagen in Parijs en het neerhalen van het Russische vliegtuig boven Sinaï  klinkt overal in de westerse wereld een roep om vergelding en het vernietigen van terroristische groepen in het Midden Oosten.

De verleiding is begrijpelijkerwijs heel groot om naar snelle oplossingen te zoeken voor de dreiging van terreur in ons deel van de wereld. Burgers willen zich nu veilig kunnen voelen. Politici kunnen het zich nauwelijks veroorloven om na te denken over de lange termijn. En toch is dat de enige oplossing. We moeten er alles aan doen om wereldwijd de verschillen tussen arm en rijk, tussen honger en overvloed, verminderen.

En hier, in ons deel van de wereld moeten we ernaar streven dat grote groepen in onze maatschappij zich niet buitengesloten voelen maar dezelfde kansen hebben als ieder ander. We moeten ervoor waken mensen, die gewoon een Nederlands paspoort hebben en hier geboren zijn, te behandelen als tweederangs Nederlanders of zelfs buitenlanders die hier eigenlijk niet thuishoren.

Onderwijs en opvoeding spelen daarbij een cruciale rol. Geen snelle oplossing, maar wel een die werkt. Daarover gaat het stuk van Marcel. Het begint zo:

Parijs. En al die andere aanslagen, dichtbij en ver weg. Voorbij de verbijstering en het verdriet voelt Marcel van Herpen dat ze een pedagogisch appèl doen aan iedere opvoeder. Want hoewel de agressie mondiale dimensies heeft, schuilt er vaak veel lokalere problematiek achter de frustraties waarmee de jonge daders hun verschrikkingen begaan. Problematiek van maatschappelijke uitsluiting. Problematiek waarop iedere leraar, buurtwerker of sportcoach alert moet zijn: ‘Het pedagogische is niet soft. Het is ons tegenwicht tegen buitensluiting. Want buitensluiting kan dodelijk zijn.’ 

Lees verder hier>>

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: